Voor veel zwangere vrouwen is het horen van de hartslag hun baby tijdens hun bezoek aan de dokter een magische, vreugdevolle en geruststellende ervaring. Het idee om te luisteren naar de hartslag van je baby tussen de afspraken door met je arts is dan ook zeer aantrekkelijk. Het kan je angst verlichten en je helpen om je nog meer verbonden te voelen met je baby. Oorspronkelijk werden dopplers alleen gebruikt door medische professionals, maar ze zijn steeds populairder geworden voor thuisgebruik. Voordat je een doppler koopt, hier is wat je moet weten.
Hoe werken dopplers?
Dopplers zijn vrij eenvoudig te begrijpen en te gebruiken. Ze worden gebruikt om te luisteren naar de hartslag van een baby terwijl deze nog in de baarmoeder zit. Door ultrasone technologie te gebruiken, stuurt een doppler-hartslagmonitor hoogfrequente geluidsgolven naar je buik. Wanneer deze geluidsgolven beweging tegenkomen, zoals de hartslag van je baby, stuurt deze een signaal terug naar het apparaat via de draagbare sonde. Het signaal wordt vervolgens vertaald in een geluid dat nadien wordt versterkt zodat je het kunt horen.
Hoe gebruik je een doppler?
Het gebruik van een doppler is eenvoudig en handig. Je kunt het apparaat alleen gebruiken, of wanneer je samen met je partner bent. Een paar tips om te overwegen voordat je begint, zijn:
- De hartslag van je baby is 's ochtends gemakkelijker te horen wanneer je buik minder opgeblazen is
- Een doppler gebruiken terwijl je een volle blaas hebt, maakt het ook gemakkelijker om de hartslag van je baby te horen
Om je doppler te gebruiken, ga je op je rug op een vlakke ondergrond liggen en ontbloot je je buik. Breng vervolgens de ultrasone gel aan op je onderbuik en zorg ervoor dat je een ruime hoeveelheid gebruikt. Breng de gel ook aan op de doppler-sonde en zet het apparaat aan. Begin bij je schaambeen en schuif de sonde omhoog naar je navel. Beweeg de sonde langzaam over je buik en zorg ervoor dat je elk deel aanraakt totdat je je baby vindt. Een hogere hartslag betekent dat je je baby gevonden hebt. Dit is meestal ongeveer 120 BPM of hoger. Als je meer dan één hartslag hoort, kun je dezelfde hartslag horen op twee verschillende locaties, of ben je mogelijk zwanger van een tweeling. Als je je in een verder stadium bevindt van je zwangerschap en de twee hartslagen binnen 10 slagen per minuut van elkaar zijn, gaat het waarschijnlijk om slechts één foetus. Als je de hartslag van je baby niet kunt horen, raak dan niet in paniek. Je baby kan te klein zijn voor de doppler of je baby bevindt zich mogelijk in een positie waardoor het luisteren naar de hartslag onmogelijk wordt gemaakt. Als je echter het gevoel hebt dat er iets mis is, neem dan onmiddelijk contact op met je arts. Nadat je de procedure hebt voltooid, schakel je het apparaat uit en maak je de sonde grondig schoon.
Waarom is de doppler zo populair?
Je bent zwanger en je weet uit ervaring dat dit een opwindende en mooie ervaring is. Als het je eerste zwangerschap is, heb je mogelijk last van zenuwen. Het is dus normaal dat je iets wilt dat je gemoedsrust geeft in het feit dat alles in orde is met je baby. Heel wat zwangere vrouwen vinden het geweldig om tijdens hun zwangerschap hun kleintje te horen. Anderen zoeken naar een manier om zich tijdens de zwangerschap met hun baby te binden. Dit zijn dan ook de twee bekangrijkste redenen waarom een dopper zo populair is.
Een doppler voor thuis versus die van een arts
Een doppler om thuis naar de hartslag van je baby te luisteren, is niet dezelfde als die van jouw arts. Met andere woorden, ze zijn bedoeld voor tussentijds gebruik, niet in plaats van de bezoeken aan je arts. Een van de redenen hiervoor is dat dopplers voor thuis mogelijk van slechte kwaliteit zijn, terwijl jouw arts altijd nauwkeurige medische apparatuur heeft dat goedgekeurd is door alle vereiste veiligheidsinstanties. Praktisch gezien kan elk bedrijf een apparaat (of misschien erger – een app voor een apparaat) maken, het vervolgens een doppler noemen en het online verkopen. Er zijn geen voorschriften voor het verkopen van dopplers online. Je kunt het dus een beetje vergelijken met het Wilde Westen, waar je niet altijd zeker bent of je een nauwkeurig en veilig product toegezonden krijgt. Wat nog belangrijker is: jouw arts of verloskundige is getraind om een __doppler te bedienen. Er gebeurt veel als je een doppler gebruikt, maar zij weten precies wat alle geluiden betekenen. Je arts is ook het best uitgerust om mogelijke gezondheidsproblemen te diagnosticeren en te behandelen. Bovendien is je zorgverlener een bron van ondersteuning – wat geweldig is als je je nerveus voelt of als je vragen hebt tijdens je zwangerschap.
Vanaf wanneer kan je luisteren naar het hartje van je baby?
Terwijl sommige merken beweren dat hun dopplers hartslagen kunnen detecteren vanaf 9 weken zwangerschap, beweren anderen dat ze pas vanaf week 16 werken. Sommige bedrijven stellen zelfs dat hun dopplers pas vanaf week 28 de hartslag van je baby detecteren. Het is belangrijk dat je weet dat thuis naar de hartslag van je baby luisteren, bedoeld is als een leuk tijdverdrijf. Je moet weten dat als je niks hoort, je niet meteen onnodig zorgen moet maken.
Veiligheidsproblemen met dopplers voor thuis
Hoewel dopplers aantrekkelijk zijn voor veel aanstaande ouders, zijn er enkele zorgen over de veiligheid. Er is geen onderzoek dat aantoont dat echografie schadelijk is, maar het is beter om voorzichtig te zijn als het gaat om de gezondheid van je baby en het gebruik van een doppler. Misschien wil je als toekomstige ouder elke dag en meermaals per dag naar de hartslag van je baby luisteren. Dit kan uiteraard schadelijk zijn voor je baby. Als je het eenmaal per week een paar minuten gebruikt, doe je je baby geen kwaad. Dopplers kunnen ook potentieel schadelijk zijn omdat ze je een vals gevoel van geruststelling kunnen geven. Bijvoorbeeld, in 2009 werd in een artikel melding gemaakt van een vrouw die 38 weken zwanger was. Ze merkte dat haar baby minder bewoog, maar omdat ze een hartslag vond met haar doppler, zocht ze geen medische hulp. Uiteindelijk had ze een doodgeboorte. Het is mogelijk dat met de doppler haar eigen hartslag of de vibratie van de placenta heeft gedetecteerd. Hoewel de doodgeboorte misschien onvermijdelijk was, is het een waarschuwing voor alle ouders dat dopplers de expertise van je arts niet kunnen vervangen. Als je vermoedt dat er iets mis is met je baby – bijvoorbeeld als ze minder bewegen, als je ongewone vlekken hebt of als je buikpijn hebt – kun je niet vertrouwen op een doppler om te detecteren of je baby in orde is. Raadpleeg onmiddellijk jouw arts als je denkt dat er iets mis is. Het is zelfs mogelijk dat je baby een sterke hartslag heeft, ook al is er iets niet in orde. Vertrouw dus altijd op jouw regelmatige bezoeken aan je arts of verloskundige.
Andere mogelijke problemen
Veel vrouwen kopen dopplers om hun angst voor hun zwangerschap te verlichten. Ze willen tussen hun doktersbezoeken door even 'inchecken' bij hun baby. Het gebruik van een doppler kan echter het tegenovergestelde effect hebben. Het niet kunnen vinden van de hartslag kan paniek veroorzaken. Maar er zijn mogelijk andere redenen waarom je de hartslag van je baby niet kunt vinden, namelijk:
- Het apparaat is stuk. Aangezien sommige dopplers door geen enkele regelgevende instantie zijn goedgekeurd, hoeven ze niet aan bepaalde normen te voldoen. Hierdoor zijn sommige dopplers van lage kwaliteit
- Je gebruikt mogelijk het toestel verkeerd – wat zich kan voordoen als het toestel is ontworpen voor gebruik door getrainde professionals
- Het is te vroeg in de zwangerschap om een __hartslag te detecteren
- Je baby is in een positie gekomen waardoor de detectie van zijnof haar hartslag wordt bemoeilijkt